Blog – Onder de indruk van Nabil, Melvin en Nehkomi

Ik mag voor mooie opdrachtgevers bijzondere verhalen maken. Het verhaal over de Presikhaaf University – gepubliceerd in magazine Dichterbij van Rabobank Arnhem en Omstreken – deel ik graag. Het gaat over een Arnhemse achterstandswijk met problemen. Althans, zo zien veel mensen de Arnhemse wijk Presikhaaf. Nabil el Malki (24) en Melvin Kolf (33) van de Presikhaaf University laten een veel mooier gezicht zien. Zij gaven hun baan op voor hun buurt…. Ik ben onder de indruk! Hier word ik vrolijk van!

Een doordeweekse zomerdag. Buurthuis De Overkant aan de Bethaniënstraat in Arnhem vormt het kloppend hart van de Presikhaaf University. Daar heb ik afgesproken met Nabil el Malki (24) en Melvin Kolf (33). De twee initiatiefnemers van de Presikhaaf University. Ook vrijwilliger van het eerste uur Nehkomi Veldt (26) schuift aan. Het verhaal van de drie mannen klinkt als een sprookje. Ze kregen het voor elkaar de geplaagde wijk Presikhaaf, waarin ze zelf opgroeiden, tot leven te wekken. Jongeren groeiden onder hun leiding in een rol als vrijwilliger en zetten zich tegenwoordig op hun beurt weer in voor de kinderen uit de buurt. Hoe mooi kan een verhaal zijn? Waarom Nabil, Melvin en vrijwilligers als Nehkomi dit doen? Omdat ze trots zijn op de wijk waar ze zijn opgegroeid. Dit is hun thuis.
Nabil el Malki (24) studeerde bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkte tot vorig jaar bij een adviesbureau en het ministerie van OCW. Melvin Kolf (33) ging na een korte loopbaan als betaald voetballer aan de slag als Projectleider jongerenwerk bij Rijnstad. Nabil verzorgt vanmorgen de koffie: “Ik heb het hier altijd prima naar de zin gehad. Maar ik besef ook dat Presikhaaf een bijzondere wijk is. Met grootstedelijke problematiek, criminaliteit, armoede, schulden. Een jaar of vijf geleden kwamen twee moeders uit de wijk op ons af met de vraag of we iets konden betekenen voor hun kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van huiswerkbegeleiding…”

“Waarom die moeders bij ons terechtkwamen?”, vervolgt Melvin Kolf. “Nabil en ik waren al actief als jongerenwerker en daardoor het gezicht van de wijk. Wij wisten hoe we met jeugd om moesten gaan. We zijn serieus met de vraag van de moeders aan de slag gegaan en eigenlijk dachten we meteen groter. Waarom niet een middag huiswerkbegeleiding voor een grote groep kinderen? Het mooie is dat we veel jongeren bij dit project betrokken hebben. Allemaal jongeren uit de wijk. We hebben ze opgeleid tot vrijwilliger waardoor ze voor de kinderen uitgroeiden tot rolmodel. Het werkte aan alle kanten voortreffelijk.”

Nieuwe initiatieven
Het succes wierp zijn schaduw vooruit. Er kwamen steeds meer aanvragen en ook op andere vlakken werden vier jaar lang initiatieven ontplooid. Nabil: “Het werd snel groter. In mei vorig jaar zijn we bij elkaar gaan zitten. Hoe wilden we verder? Uiteindelijk kwamen we op het idee om een eigen bedrijf op te richten: de Presikhaaf University. Dat was niet zomaar een beslissing. Ik werkte op dat moment bij een adviesbureau en het ministerie van OCW en Melvin was projectleider jongerenwerk bij Rijnstad. Wilden wij ons veilige bestaan opgeven voor onze eigen wijk? Om iets te betekenen voor de jongeren in Presikhaaf? Het antwoord was volmondig ja.”
Melvin: “Het was best ingrijpend. Ik heb drie kinderen en ik weet nog dat ik mijn vrouw over de plannen ging vertellen. Dat ik mijn baan wilde opgeven. Haar antwoord? ‘Als jij dat wil, moet je het doen! Ga ervoor.’ Het was een sprong in het diepe. Heel spannend maar ook mooi? Onze droom kwam uit.”

Ondernemerschap

De Presikhaaf University was geboren. Nabil en Melvin werden enkele maanden geleden van vrijwilliger in één klap ondernemer. Vier keer in de week worden er anno 2019 huiswerklessen gegeven en net zo vaak zijn er sportactiviteiten. De kinderen kunnen overal gratis aan deelnemen. Nabil: “We willen niet dat er thuis de keuze gemaakt moet worden tussen de boodschappen of huiswerkbegeleiding. Iedereen heeft hier recht op.”
Maar liefst vijftig jongeren uit Presikhaaf helpen inmiddels als vrijwilliger mee en bijna honderd kinderen komen wekelijks naar een activiteit. Nabil: “We zetten samen de schouders onder Presikhaaf. We zijn trots op onze wijk. Het is mooi te zien dat jongeren het goed oppikken. Feitelijk begeleiden we ze in hun weg naar de maatschappij. Dat ze daar goed terechtkomen.”

Presikhaaf University is een platform waar jongeren en kinderen uit de wijk aan deel kunnen nemen. De samenwerking met de gemeente Arnhem, die ook financieel bijdraagt, is innig. Maar de kersverse ondernemers werken ook samen met andere partijen om programma’s te uit te rollen en gelden binnen te halen om de onderneming tot een succes te maken. Daarnaast staan er nieuwe activiteiten op de rol, zoals begeleiding bij de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs en een festival. Melvin: “De vrijwilligers mogen ook met eigen initiatieven komen. Zoals met Sinterklaas toen iemand zich afvroeg of alle kinderen in de wijk wel een cadeautje kregen. Uiteindelijk is hij daar samen met ons mee aan de slag gegaan en werd uiteindelijk niemand overgeslagen op Pakjesavond. Iets terugdoen voor een ander. Daar gaat het bij ons om. Dat maakt een mooie samenleving.”

Rolmodel

De kracht van de Presikhaaf University is de rol die de vrijwilligers oppakken. Iedere vrijwilliger ontvangt een vrijwilligersvergoeding en krijgt de gelegenheid om te groeien. In een rol als sport- en spelbegeleider, docent of trainer. Ze worden een rolmodel voor de kinderen en pakken die rol volgens Nabil: “Wij leiden feitelijk de burgers van de toekomst op en begeleiden ze naar de maatschappij. Je wil niet weten hoeveel talent hier rondloopt. Het logo van de Presikhaaf University? Gemaakt door een vrijwilliger. De website eveneens. We doen alles zelf. Je krijgt hier ruimte om te ontwikkelen en al deze ervaring staat prima op je cv.”

Sjoerd Geurts

Bron magazine Dichterbij Zomer 2019 – Rabobank Arnhem en Omstreken – Fotografie Bas van Spankeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.