Reisblog – Kerstmis met een vleugje magie

Grote witte vlokken dwarrelen naar beneden. We kijken verbaasd om ons heen. De megagrote kerstboom, de talloze sfeerlampjes, de aanstekelijke kerstmuziek en de onverwachte sneeuwbui maken het plaatje compleet: het is kerstmis in Disneyland Parijs.

De kerstperiode leent zich bij uitstek voor een knus familie-uitje. Natuurlijk kun je een gezellige kerstmarkt bezoeken in binnen- of buitenland, maar opvallend is dat de laatste jaren steeds meer attractieparken tijdens de kerstperiode de poorten openen. Zo kun je schaatsen in de Winter Efteling of ouderwets broodjes bakken bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Wij – een jong gezin met twee kinderen van 10 en 12 jaar – zoeken het dit keer over de grens. We sturen onze auto richting Frankrijk, waar we ons een dag lang onderdompelen in ‘Magical Christmas’ van Disneyland Parijs. Ons bezoek vindt plaats midden in het winterseizoen. De dag begint regenachtig, maar de schoonheid van het park maakt veel goed. Disneyland is veranderd in een kerstlandschap! Met opvallende decoraties, veel kerstbomen en sneeuw… Hoe ze het voor elkaar krijgen? Ik weet het niet. “Maar dit is èchte sneeuw hoor”, bezweert mijn jongste zoon Nick (10). Ik laat hem in de waan.

Achtbanen en treintjes
De ‘mannen’ zijn klaar voor enkele spannende attracties. We zijn er maar een dag en moeten keuzes maken. Achtbanen, treintjes, shows. Ze komen volop aan hun trekken. “Ik wil in ieder geval in het treintje”, zegt Nick, doelend op de Big Thunder Mountain Railroad. Een achtbaan voor jong en oud. Zijn oudere broer Kevin zoekt het liever wat ‘sneller’ en besluit te gaan voor de attractie Indiana Jones, waarbij mijnwagentjes door de ruines suizen. “Echt vet”, zo luidt zijn stoere oordeel na de in mijn ogen enge en heftige rit…

Natuurlijk doen we ook het naastgelegen Walt Disney Studios aan. Daar trekt de nieuwe show Ratatouille onze aandacht. Op het knusse Parijse pleintje Place de Rémy heeft de attractie een plek gekregen. In Ratatouille is moderne techniek verwerkt. In een ‘ratmobile’ ‘vlieg’ je door de bekende filmkeuken van Gusteau’s restaurant. De 3D bril zorgt in combinatie met de bewegende ‘ratten’ voor een 4D ervaring. Heel bijzonder.

“Wauw”, zegt mijn oudste zoon Kevin (12) na zijn derde rit op rij. “Ik zie iedere keer weer iets nieuws. Alsof ik telkens in een nieuwe film terecht kom.” Grappig en commercieel handig is dat je aan het eind van de attractie meteen bij het ‘echte’ restaurant wordt afgezet. In stijl ingericht natuurlijk. Tegen de avond keren we terug naar het grote Disney Park, waar we Disney’s Kerst Parade niet willen missen. Deze trekt enkele keren per dag door het park. We zien de beroemde Disney-held Mickey en al zijn vriendjes in kerstuitdossing voorbij komen. De Kerstman ontbreekt niet. We worden geconfronteerd met gebakken lekkernijen, gigantische zuurstokken en Mickey-vormige peperkoek mannen. De jongens genieten. Wij dus ook!

Sneeuwpop Olaf
We bekijken de parade pal naast de mega kerstboom van 24 meter hoog die bij de ingang, recht tegenover het kasteel staat. De boom neemt een centrale plaats in op Town Square en is versierd met meer dan duizend decoraties! In de avond ziet deze boom er nog indrukwekkender uit. Dat merken we als we enkele uren later terugkomen voor de muzikale ceremonie Magical Christmas Wishes. De lichtjes flonkeren en de sneeuw dwarrelt neer. De show is nog niet afgelopen of het volgende spektakel wacht. De komische sneeuwpop Olaf – uit de Disneyfilm Frozen – is ceremoniemeester van de avondshow, Disney Dreams of Christmas.  Deze wordt op het kasteel van Doornroosje geprojecteerd en begeleid met fonteinen, special effects en vuurwerk. De techniek staat voor niets. Voor het eerst vandaag zijn de mannen – Kevin en Nick – stil. Met open mond bekijken ze de magie van kerstmis. Een bijzondere dag is bijna ten einde.

Foto’s Disneyland Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.