Een kwart eeuw ondernemer….

De inschrijving van de Kamer van Koophandel liegt niet. In januari 1994 schreef ik me in als ondernemer en begon de teller te lopen. Dat betekent dat Geurts Media deze maand 25 jaar bestaat. Een momentje om bij stil te staan. 25 bijzondere jaren.

Na mijn opleiding begon ik samen met Ton de Vlieger en Paula van Remmen Duivoorts Weekblad. Mooi om iets nieuws van de grond te krijgen. Maar mijn koers veranderde al snel na een telefoontje uit Arnhem ‘of ik op gesprek wilde bij Vitesse-voorzitter Karel Aalbers’. Een periode als perschef volgde. Ik mocht de communicatieafdeling vorm geven, Karel Aalbers pr-matig in toom (proberen) te houden en dicht tegen de spelersgroep aan kruipen. Mooie ervaringen, maar de turbulentie van de voetballerij was toch niet voor deze Groessense jongen weggelegd. Daarom begon mijn ondernemersavontuur al voorzichtig tijdens mijn werk als perschef voor Vitesse. In die periode schreef ik me namelijk bij de KvK in en sorteerde ik voor op een ondernemersavontuur. Ik sprong in het diepe en het lukte me snel boven water te komen en te gaan zwemmen. Nu 25 jaar later zwem ik nog steeds….

Er is in al die jaren zoveel gebeurd dat het amper te vatten is in een paar regels. Maar een paar highlights durf ik wel te geven:

 • Zoals die bijzondere interviews met bekende Nederlanders zoals mijn held André van Duin (wat praat die man snel), Jos Brink (wat een aardige bedankkaart ontving ik na het interview), Edwin ‘Ome Willem’ Rutten (aardige vent) of BZN-zanger Jan Keizer (die tijdens het interview in een hotel werd belaagd door een bus bejaarden).
 • Het werk voor de sportredactie van De Gelderlander (vooral de regionale voetbalderby’s waren geweldig). Ik denk nog steeds dat de regionale journalistiek de toekomst heeft.
 • De zelfgeorganiseerde persreis naar Canada waar ik onder meer Evert van Benthem interviewde.
 • Het hoofdredacteurschap van Lindus (al vijftien jaar). Met dank aan Cees Cator die me introduceerde op advies van Ton de Vlieger (!).
 • Het oppakken van crossmediale uitdagingen. De wereld vroeg om film en daar beet ik me in vast. Mijn tv-journalistieke basis had ik meegekregen op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting en nu kwam de tijd om het geleerde in de praktijk te brengen.
 • Het al sinds jaar en dag meewerken aan toeristische en verkiezingskranten c.q. magazines voor de gemeente Montferland.
 • Het presenteren van speciale bijeenkomsten (zoals de Liemerse Sportprijs of de verkiezingsavond bij de gemeente Montferland).
 • De overname van het bedrijf Persbelangen. Sindsdien leveren we landelijk ook puzzels.
 • Het schrijven voor tal van mooie magazines zoals het vroegere voetbalmagazine Hattrick, magazine DUS, Hoor (Beter Horen), Henk en Fred (elektrotechniek), Expovisie, Festivak, QM, Dichterbij.
 • De langdurige relatie met de Rabobank (film en tekst) en corporatie Plavei (film en tekst).
 • Mijn avontuur met Leo Preusting. Samen hebben we het bedrijf Geurts & Preusting Communicatie gehad. Leo leerde me als senior de nodige journalistieke kneepjes.
 • Onze themapagina’s die nog steeds landelijk door kranten geplaatst worden.
 • Het samen met Pablo van Dick en Pascal Lindeman deel uit maken van de projectgroep De Liemers Helemaal Goed om deze regio om de kaart te zetten. Met mooie initiatieven zoals de Liemerse Sportprijs. Wat geeft dat veel positieve energie. En wat te denken van ons initiatief Liemers Actueel.
 • Het hoofdredacteurschap van De Liemers Helemaal Goed Courant, gemaakt door leerlingen van het Candea College en Liemers College. Het is echt bijzonder om met jongeren zoiets moois te maken.
 • Het samenwerken met Cees Cator. Creatief, chaotisch. Heerlijk.
 • Het interview met jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer. Met rode oortjes de oprijlaan en het kasteel in. En ook nog rond mogen kijken….
 • Ons kantoor (samen met Niels Jansen) op het koor van de voormalige kapel in het historische Juvenaat. Oké in de winter wel een jas aan, maar het had wel wat.
 • Filmen voor de gemeente Montferland en Zevenaar (altijd heel gezellig).
 • Het schrijven van mijn eerste boek Familiebedrijven in de Liemers (en de avond bij Lindus waarop ik het vorig jaar mocht presenteren).
 • En bovenal de meer dan prettige samenwerking met mooie partnerbedrijven zoals Sprong reclamebureau, Bureau de Clou, De Vlieger Van Remmen, SWS Teksten, Blik op Online en fotografen zoals Bas van Spankeren en Jacques Kok.

Oké ik ben eenpitter, maar eenzaam is mijn werk als zelfstandige zeker niet. Ik werk met tal van partnerbedrijven, trek er dagelijks op uit, ontmoet bijzondere mensen en mag ik alle vragen stellen die ik maar in mijn hoofd heb. Ja ik heb een fantastisch vak!

Of 25 jaar jubileum reden is voor een feestje? Misschien wel. Maar de regio heeft rond het boek Familiebedrijven in de Liemers wel even genoeg ‘Geurts’ gehad. Op naar de dertig jaar…

Sjoerd Geurts

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.