Reisblog – In Zweden en Denemarken gaat een nieuwe wereld open

Nee, dit jaar gaan we niet naar de zon. De stranden van Zuid-Frankrijk laten we voor wat ze zijn. De familie – waaronder tieners van 15 en 17 – heeft gekozen voor een actieve vakantie in Denemarken en Zweden. De vakantiefolders beloven veel natuurschoon en lagere temperaturen dan we in het ‘zuiden’ gewend zijn. Maar dat is deze zomer niet zo erg. Op het moment dat Nederland zweet van de hitte (de 40 graden wordt aangetikt) lopen bij ons de druppels langs het lichaam van de inspanning. Mountainbiken, kanoën, klimmen en rodelen. Het kan allemaal in een aangename omgeving waar we blij zijn met 23 graden celsius.

De reis begint in Noord-Duitsland. Bij Puttgarten gaan we met de veerboot de grens over naar Rødby om in Denemarken een paar dagen om het heerlijke eiland Møn te bezoeken. En natuurlijk vergeten we daar de wereldberoemde witte krijtrotsen niet. Vanuit Geo Center Møns Klint dalen we 494 treden af naar de voet van de rotsen waar de prachtige vergezichten een prachtige beloning zijn voor de inspanning die we moeten leveren. Een bijzondere belevenis die je niet mag missen bij een bezoek aan Møn. Met de kinderen trekken we daarna ook nog met de mountainbike de bossen in langs de kliffen. Een spannende en sportieve ervaring. Zelfs de lekke band van de jongste gooit geen roet in het eten. De begeleider wisselt de band binnen een paar minuten. Louis Hamilton kan er met zijn Formule 1 bolide een voorbeeld aan nemen ?.

Twee dagen blijven we op het eiland, om vervolgens een dagje Kopenhagen te doen. Een leuke afwisseling. Vanuit ons hotel in Glostrup zijn we met de trein in 12 minuten in het hartje van de stad. Natuurlijk een bezoek aan de kleurige Nyhavn, een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. Aan de haven zijn veel restaurants en bars te vinden met vooral zomers overvolle terrassen. maar wij hebben snel een plekje. Eten doen we in het amusementspark Tivoli, pal tegenover het station. Bijzonder zo pal in het hart van de stad. Een hapje eten, een achtbaan en lekker op het gras hangen. Het kan hier allemaal.

De volgende dag trekken we verder. Via de Sontbrug naar Zweden waar we via de stad Malmö reizen naar Isaberg Mountain Resort bij het dorp Hestra. Waar je in de winter met de ski’s de sneeuwhelling afstuift, kun je in dit natuurreservaat gedurende de zomer een actieve vakantie houden. En dat doen we. Twee dagen mountainbiken – wat een prachtige maar soms ook pittige routes – een heerlijke tocht met de kano over het grote meer, klimmen in het klimpark en rodelen door de bergen op de gloednieuwe baan. Een beleving. Hier vermaken we ons een week lang prima in een typisch rood Zweeds huisje – een Stuga – om vervolgens via Göteborg en de veerdienst van Stenaline weer naar Denemarken te reizen. Waar de vakantie eindigt in het dorpje Bønnerup Strand in Midden Jutland. Een paar dagen niks doen. Genieten van de zee en de bootjes en een uitstapje maken naar openluchtmuseum Den Gamle in Arhus. Een prachtig zusje van het Nederlands Openluchtmuseum, maar dan midden in de stad. Een bijzondere ervaring en een mooie afsluiting van twee weken Scandinavië. Dat smaakt naar meer….

Sjoerd Geurts

Foto’s: Isaberg Mountain Resort en eiland Møn Sjoerd Geurts

Witte krijtrotsen eiland Møns Klint

Klintholm

    Isaberg    

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.