Maastricht en Valkenburg zorgen voor een magische kerst

© Maastricht Marketing

Dag 1

Zelfs sneeuw ontbreekt deze doordeweekse decemberdag niet. Het is precies een week voor kerst, wanneer we een bezoek brengen aan Maastricht en Valkenburg. Om ons onder te dompelen in de betovering die de decembermaand iedere keer met zich meedraagt. Vooral in het uiterste zuiden van ons land. Het beroemde plein dat in de zomer het domein is van André Rieu met zijn orkest, wordt in de winter omgetoverd tot Magisch Maastricht Vrijthof. Een plek die kerstgevoel ademt. Met een lokale kerstmarkt, een megagroot reuzenrad, een overdekte schaatsbaan, sfeervolle muziek en sprankelende lichtjes. 

Maar eigenlijk stopt het hier niet mee. De hele binnenstad van Maastricht is feestelijk aangekleed. De stad nodigt uit om te winkelen. En als de avond valt – en dat is in december best vroeg – wordt Maastricht er alleen maar mooier op. Maar voordat het zover is, genieten we van Maastricht en bezoeken we ook even de prachtige Basiliek van Sint Servaas. Om de heilige schatten te aanschouwen in deze 11e eeuwse Basiliek. Hier ben je even weg van de drukte op het Vrijthof. Een mooi decor om even een kaarsje op te steken. 
In Maastricht weten ze trouwens wel raad met kerken. Op een steenworp afstand vinden we namelijk de Boekhandel Dominicanen, in een prachtig Middeleeuwse kathedraal.

© Maastricht Marketing

In een van de gezellige cafeetjes, genieten we van warme chocomel en Limburgse vlaai. Hoe kan het ook anders. Om vervolgens in een schemerend Maastricht weer buiten te komen. Een mooi moment om één van de ‘magische’ lichtroutes te wandelen. Langs bomen vol lichtjes, prachtige guirlanders van straat tot straat, winters plezier op de pleintjes en overal kerstklanken. En natuurlijk eindigen we op Magisch Maastricht Vrijthof, waar het inmiddels gezellig druk is. Dat is het voordeel van een doordeweekse dag. We kunnen prima bij de chalets, pikken nog een oliebol mee en genieten van de schaatsers op de ijsbaan.

Het is mooi geweest. In een zijstraat stappen we het gezellige café-restaurant Van Bommel binnen. Waar zowaar een tafeltje vrij is voor een hapje en drankje. Een mooi einde aan en gezellige dag…..

© Kerststad Valkenburg.

Dag 2

Na een vroeg ontbijt checken we uit in Galerie Hotel DIS, een gezellig hotel in een monumentaal pand. In de binnenstad met parkeergelegenheid. We krijgen een prima tip van de hoteleigenaar. In Valkenburg moet je parkeren op het Berkelplein. En inderdaad merken we amper een half uur later dat dit een prima locatie is, vlak bij de binnenstad en alle grotten. We lopen een paar honderd meter verderop al de gezellige Grotestraat in. Valkenburg is de hele decembermaand een beetje magisch. Net als Maastricht. Dat komt door de vele sfeervolle winkeltjes, restaurantjes en cafés, maar zeker ook door de activiteiten. Kerstmarkten in de grotten, twee keer in de week een heuse parade met lichtjes en een ritje met de kabelbaan. Wel belangrijk is dat je voor veel deze activiteiten kaartjes reserveert. Je krijgt dan een tijdsblok toegewezen. Het is verstandig dat vooraf thuis te doen. En we merken ook vandaag dat losse kaartjes amper nog verkrijgbaar zijn. Valkenburg is populair.

Wij hebben ons huiswerk gedaan, maar wandelen eerst door het centrum. Waar ook ruimte is voor straattheater. Leuk!

© Kerststad Valkenburg

Wij hebben wat highlights uitgezocht en beginnen met een bezoek aan de Gemeentegrot. Hoe leuk. Het is volgens een van de vrijwilligers de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Waarvan acte. We lopen inderdaad eindeloos over een prachtig verlichte kerstmarkt. En er is gelukkig ook nog gelegenheid om aan het eind een kop koffie met iets lekkers te nuttigen. We genieten. Ook van de livemuziek!

Eenmaal buiten is het wel even knipperen met de ogen in het volle daglicht. Het is meteen weer een paar graden kouder en dat merken we vandaag. Ook overdag vriest het licht. Santa’s Villa vinden we vlak bij het water. Veel leuke kerstspulletjes, maar vooral ook veel lekkernijen. Hier kom je niets te kort.

We slenteren door Valkenburg en merken dat het al donker wordt. We bezoeken niet alle grotten, maar in Valkenburg zou je er gerust nog een dag aan vast kunnen knopen. Dat doen wij dit keer niet. Maar we bezoeken aan het eind van de middag nog wel Winter Wonderland. Eerst zien we het kerstverhaal in de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagroeve. Met prachtige grote beelden. Vervolgens laten we ons met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren brengen, die is omgetoverd tot megagrote verlichte kerstboom. Het is ook de plek om even een hapje te eten. Een heerlijk rustmoment, dat we afbreken wanneer we zien dat we snel naar beneden moeten voor de Landal Christmas Parade. De hele dag horen we al, dat we die niet mogen missen. Deze sprookjesachtige kerstoptocht trekt maar twee keer per week door de oude straatjes van Valkenburg en laat dat vandaag ook gebeuren!

© Kerststad Valkenburg

Er is ons niets teveel beloofd. Rijkelijk versierde praalwagens, groepen dansers en prachtig versierde deelnemers. Een prachtige afsluiting van twee mooie kerstdagen in Zuid-Limburg. Hoewel afsluiting: we duiken nog wel even een cafeetje in voor een afscheidsdrankje… Nee geen glühwein, we moeten nog in de auto terug…. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.