In het spoor van historisch tijdreisdrama Outlander 2 augustus 2023

Bosbranden, extreme hitte, noodweer. Het nieuws opent er deze zomer dagelijks mee. Zuid-Europa is niet altijd meer het vakantieparadijs waar we van dromen. Wij hebben er dit keer geen last van. We kiezen deze zomer voor actie en koelte in de Schotse Hooglanden. Op zoek naar woeste natuur, historische plekken en pure tradities. We duiken voor de verandering in het spoor van het historische tijdreisdrama Outlander.

Wereldwijd volgen miljoenen mensen via streamingdiensten als Netflix de televisieserie Outlander, dat zich grotendeels afspeelt in de Schotse Hooglanden. Het verhaal volgt het leven van Claire Randall, een verpleegster uit de Tweede Wereldoorlog, die per ongeluk door een magische steen terug in de tijd wordt getransporteerd naar het Schotland van 1743. Haar man Frank achterlatend. De serie vertelt het meespelende verhaal, waarin Claire Jamie leert kennen, maar toont vooral ook de schoonheid van Schotland in al haar facetten. 

Precies dat spoor kiezen we deze zomer. We zijn overigens niet de enige. We merken tijdens onze 10-daagse trip dat vanuit de hele wereld ‘fans’ op zoek zijn naar de verhalen achter Outlander. Het weer is hier op het eiland zoals verwacht niet geweldig, maar we zijn al blij wanneer het met een graad of 20 droog blijft. Maar het zal een vakantie worden waarin we ons regelmatig verwonderen.

Edinburgh

Naar Edinburgh kun je op verschillende manieren. Wij kiezen voor het vliegtuig richting de hoofdstad van Schotland. Het avontuur begint al op het vliegveld. Want onze huurwagen heeft het stuur aan de andere kant en dat betekent meteen ook dat we aan de ‘verkeerde kant’ van de weg moeten rijden. “Nee hier rijd je aan de juiste kant van de weg”, laat een Schotse dame ons lachend weten. Alles went. Na de auto een paar rotondes linksom te hebben gestuurd, hebben we de smaak te pakken. 

Edinburgh is een prachtige stad waar we de hele dag rondwandelen. De Royal Mile is de hoofdstraat die Edinburgh Castle – met de Schotse kroonjuwelen – verbindt met het Palace of Holyroodhouse. Daar waar de kersverse koning Charles onlangs nog logeerde tijdens de Schotse kroning. 

Maar Edinburgh biedt zoveel meer. Een prachtig pittoresk plekje is Dean Village, net buiten het centrum in de havenwijk Leith. Wat een schoonheid en rust. In onze Outlander-beleving gaan we ook op zoek naar het befaamde trapje voor de drukkerij van Jamie. Een belangrijke plek in de serie. We vinden de trap in het oude deel van de stad, nabij Bakehouse Close. Het is één van de best bewaarde voorbeelden van het oude Edinburgh uit de zestiende eeuw. We ontmoeten hier vandaag enkele Spaanse Outlanderfans.

Fife

Vanuit Edinburgh koersen we een dag later richting Fife. Onderweg doen we Midhope Castle en Blackness Castle aan. Twee belangrijke locaties in Outlander. Midhope Castle in Abercorn vormt  in de serie het decor voor Lallybroch, waar de Fraser-Clan woonde en Jamie opgroeide. Via een smalle weg bereiken we de pittoreske plek. Het is vroeg en rustig. We mogen alleen aan de buitenkant kijken, maar zijn onder de indruk van het statige gebouw dat in de verte opdoemt en ons in gedachten meeneemt naar de gebeurtenissen in de serie. We kijken onze ogen uit. Een feest van herkenning.

Blackness Castle, een fort uit de vijftiende eeuw, vinden we amper 7 kilometer verderop. In de serie doet het dienst als Fort William ,het hoofdkwartier van Black Jack Randall, waar Jamie wordt gegeseld op de open binnenplaats. We kijken prachtig over het kleine haventje uit en beklimmen de kasteelmuren. Alsof we terugvliegen in de tijd.  We horen alle andere verhalen van het kasteel, die ook in de Schotse geschiedenis een belangrijke plek heeft ingenomen. 

We drinken een kop koffie en zetten koers naar Falkland, waar we overnachten. Het pleintje in het dorp vormt in de serie het decor voor de middeleeuwse stad Inverness. De herkenning is er meteen. De B& B uit de serie is in werkelijkheid het Convenanter Hotel, waar je zowaar in een Outlander-kamer kunt overnachten. Het herkenbare memorial trekt veel bekijks. Maar ook de schilderachtige straatjes in het dorp zijn prachtig. We genieten van een wandeling, net als een handvol andere Outlanderfans. 

Craigh na Dune

We stappen in de auto op weg naar Inverness. Onderweg bezoeken we Tibbermore Church, een klein kerkje dat in de serie dienst doet als heksenrechtbank. In de kerk zijn foto’s van de televisie-opnamen te zien. We zijn de enige bezoekers. De verlaten kerk doet mysterieus aan. 

Vervolgens rijden we 110 kilometer via een smalle weg door de Hooglanden, op weg naar Craigh na Dune. Een prachtig stukje natuur, waar in de serie de mysterieuze stenencirkel te vinden is, waarmee Claire terug in de tijd reist. De stenen ontbreken in werkelijkheid. Die zijn speciaal voor de filmset opgebouwd. Clava Cairns, een echte grafveld uit de bronzen tijd nabij Inverness, diende als inspiratie. Desondanks is dit plekje pure natuur indrukwekkend. Zeker nu het zonnetje schijnt en het bomenveld van Craigh na Dune mysterieus wordt uitgelicht. Bijzonder is dat je hier op dit particuliere gebied mag wandelen, maar dat deze hotspot in de officiële Outlandertours amper voorkomt. Tip: op Google Maps, kun je de locatie wel vinden!

De laatste stop op weg naar Inverness is het Highland Folk Museum, een gratis openluchtmuseum in Newtonmore met een dorp waar je waar Jamie en Claire verbleven in de periode voor de opstand van de Jacobieten, die de Britse troon willen herstellen. Regelmatig worden hier Outlander-dagen gehouden. Wij maken een wandeling en dompelen ons onder in het verleden. Een prachtig museum.

Battle of Culloden

Inverness gebruiken we als tussenstop, maar de stad is ook sfeervol. Hier begint de monding van het beroemde Loch Ness, waar we later deze week naar toe gaan. ’s Avonds is het gezellig in de pubs, met bijna overal livemuziek. En of je het wilt of niet, je danst mee.

Vanuit Inverness bezoeken we een dag later het Battlefield waar de Slag om Culloden wordt herdacht. Op amper een kwartier rijden van Inverness. Het is ook een belangrijke gebeurtenis in de serie Outlander. Op 16 april 1746 vloeide er veel bloed in de Schotse Hooglanden, waar de Jacobieten tevergeefs vochten tegen de Hertog van Cumberland. Het is één van de beroemdste veldslagen van Groot-Brittanië. Het wordt hier heel fraai zichtbaar gemaakt in het visitorscentrum en via een wandeling over het slagveld, waar de rode vlaggen (Britse leger) en de blauwe vlaggen (Jacobieten) de linies aangeven. Overal zien we monumenten van de clans die hier mensen verloren. Zoals de Fraser-clan, waar Jamie in de serie bij hoort. 

Onder de indruk doen we een kilometer verder op ook nog even de grafstenen van Clava Cairns aan, die symbool stonden voor Craigh na Dune. Wat opvalt is dat veel Outlanderfans (voor de foto) hier door een grafsteen heen proberen te gaan. Oké wij doe een poging, maar moeten daarna toch echt weer in onze eigen auto de reis hervatten…

Loch Ness

Vanuit Inverness rijden we richting Fort William. Onderweg stappen we op de boot op het beroemde Loch Ness, het symbool van de Schotse folklore en mythologie. Niet om het monster ‘Nessie’ te spotten – al zou het mooi zijn als wij net die bezoekers zijn die het beest voor het eerst ontdekken – maar we varen richting Urquhart Castle. Waar Claire en Frank op bezoek gingen tijdens hun tweede huwelijksreis. Het is een prachtig beleving en levert mooie plaatjes op.

We zijn aangekomen in Fort William. Onze laatste tussenstop voordat we terugkeren in Edinburgh. Het vormt de uitvalsbasis voor een dag wandelen in Glen Coe, een van de mooiste gebieden van Schotland. Glen Coe is de vallei van de rivier de Glen. Het dal is omringd door steile en ruige bergtoppen. De bergen van Glen Coe zijn prachtig te zien in de openingsleader van Outlander. Maar ook enkele James Bond-films gebruikten Glen Coe als natuurlijk decor voor hun avonturen. We parkeren onze auto bij uitzicht punt The Three Sisters, een van de mooiste plekjes. De wandeling is pittig, temeer omdat het weer vandaag niet meevalt, maar al glibberend bedwingen we toch een stukje van de bergen… Puur genot.

Onze reis zit er bijna op. Op de terugweg van Fort William naar Edinburgh doen we op de route Doune Castle aan. Doune Castle is in Outlander bekend als Castle Leoch. De ruïne werd door Claire en Frank bezocht in 1940 en na haar tijdreis keerde Claire daar terug als gast van de Clan McKenzie. We ontmoeten hier veel andere Outlanderfans en extra leuk is dat de rondleiding in iedere ruimte ook verhaalt over de Outlanderervaringen. Deze plek biedt daarnaast ruimte voor een mooie wandeling rond het kasteel. Je voelt je terugkeren in de tijd. 

Johnnie Walker 

En dan zit onze trip er bijna op. Terug in Edinburgh, trekken we nog even de gezellige stad in, waar bijna iedere week wel een festival wordt gehouden. Edinburgh is verrassend veelzijdig, biedt een prima openbaarvervoernetwerk, veel musea, sfeervolle winkelstraten en gezellige pubs. Wij besluiten als afscheid nog iets typisch Schots te doen: een whiskey-experience bij Johnnie Walker. We mogen onze eigen drankjes maken en proosten op Schotland en Outlander. Het was ons een genoegen en komen zeker terug. Want onze nieuwsgierigheid naar Schotland is eigenlijk alleen nog verder gegroeid. Zo staat eilandengroep ‘Isle of Skye’ staat nog op ons verlanglijstje…