Geloof in een duurzame Liemers…

Het blijft facinerend om hem te zien. Ik las vroeger als kind de boeken van Jan Terlouw. En laten we eerlijk zijn, wie heeft Oorlogswinter niet gelezen? En nu zat de oud-minster als een wijs man achter de discussietafel tijdens de lancering van het Duurzaam Expertise Centrum (DEC) Liemers. Een bijzondere bijeenkomst.

De Liemers heeft een duurzame ambitie. In 2029 willen we niet alleen de gelukkigste maar ook de duurzaamste regio van Nederland zijn. Mooie gedachte, maar ik geef eerlijk toe dat ik best wel eens mijn vraagtekens zet bij veel van dergelijke initiatieven.

Maar goed: in Cultureel Centrum Onderling Genoegen (CCOG) in Duiven vond afgelopen donderdag de officiële lancering van DEC Liemers plaats. Een initiatief van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus. Het bedrijfsleven gaat zich gezamenlijk inspannen om de doelstellingen te realiseren. We gaan niet meer praten, maar we gaan doen. Dat was de boodschap.
Ik ging er sceptisch naar toe, maar raakte gaandeweg toch onder de indruk. Van de opkomst, de zaal zal afgeladen vol. Van de jongeren van Hope XXL die samen met DEC Liemers zich gaan inspannen voor een duurzame Liemers. Amper zeventien jaar en nu al een wereldvisie waar wij met z’n allen jaloers op mogen zijn. Maar ook van de verhalen van enkele ondernemers. Ik kwam er achter dat we in de Liemers al meer aan duurzaamheid doen dan we zelf misschien in de gaten hebben. Dat ondernemer Fred Hakvoort van BKC met zijn duurzame biomassa het goede voorbeeld geeft, wisten we. En het PRET-beleid van Axel Jansen heeft bij ‘zijn’ JAZO Zevenaar voor een nieuwe dynamiek en een prettige werkomgeving gezorgd. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de onderwijsinstellingen Liemers College en Candea College kunnen onze kinderen straks onderwijs nieuwe stijl gaan volgen. Want, zoals Jan Terlouw zegt, de jeugd moet het op gaan pakken. Er worden dus daadwerkelijk al grote stappen gezet. Op grote schaal!

Dat is een prachtige constatering, besefte ik. Maar het gaat dan wel steeds om grote initiatieven van grote bedrijven en instellingen. En dat is voor mij toch vaak een ver van mijn bed show. Want ik ben een ZZP’er en wat heb ik nu bij te dragen….

De Duivense huisarts die tijdens de bijeenkomst van het DEC het woord nam triggerde me in dat opzicht. Hij verklapte vaker op de fiets te stappen en de auto thuis te laten. In zijn wielrenkloffie bezoekt hij bijeenkomsten. Het wordt hem niet altijd in dank afgenomen, maar hij doet het weloverwogen. Om een kleine, maar toch duurzame bijdrage te leveren aan de omgeving. Inderdaad, besefte ik me. Je hoeft niet altijd grote stappen te zetten, maar ook de kleine stapjes van een individu zijn belangrijk. Misschien zelfs cruciaal in de totale ambitie. Want vele kleine stappen leveren ook een aardverschuiving op.

foto

En plotseling zag ik dat ik thuis met mijn gezin al best goed bezig ben. Ons dak ligt sinds een jaar vol zonnepanelen  (zie afbeelding) en die leveren jaarlijks een mooie hoeveelheid duurzame stroom op. We hebben grote regentonnen buiten gezet, waarmee we de planten duurzaam water geven en is de ton leeg, dan komt het water uit het puntstuk dat we hebben laten slaan. In mijn moestuintje verbouw ik inmiddels aardbeien en als meest actuele bijdrage ga ik voortaan vaker de fiets te pakken. Ook voor een zakelijke afspraak. Net als de Duivense burgemeester Rick de Lange die ik vanmorgen tegenkwam op zijn tweewieler door Groessen. Het zijn misschien kleine bijdragen, maar ik besef nu dat die zwaar kunnen wegen. En dat bezweerde ook Jan Terlouw met de woorden “Begin bij jezelf.” En naar hem luister ik natuurlijk graag….

Een mooi initiatief dat DEC Liemers. Op alle fronten ontstaat er een stukje bewustwording. Plotseling geloof ik wat meer in een duurzame Liemers.

Tot mijn volgende blog

Sjoerd Geurts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.