‘In de Liemers heb je geen lachende mensen’

Nog voor de zomervakantie. Zomaar een dinsdagmiddag bij De OGtent in Duiven. Bijna 25 studenten van het Candea College en Liemers College komen bij elkaar voor een redactievergadering. Ze hebben zich stuk voor stuk vrijwillig aangemeld om journalist te worden voor de nieuw op te richten De Liemers Helemaal Goed Courant. Ze mogen zelf met ideeën komen. De meest uiteenlopende onderwerpen komen op tafel. Lotte de Jong gaat foto’s maken van lachende mensen in de Liemers, Loekie Kok wil de burgemeester van Montferland interviewen, Camillia Stokman mikt op een verhaal over de leerlingen die de regie in het Filmhuis voor een dag overnemen, Nick Hoekstra richt zich op Jort Kelder die bij MKB Duiven op bezoek komt, Ted Trost bezoekt de dame uit Westervoort die in het tv-programma ‘De wereld rond met 80-jarigen’ een rol speelt en Tessa Schijvens duikt in de wereld van vrijwilligers langs de sportvelden. Silke Janssen komt zelfs met een heel rijtje ideeën en neigt naar een artikel over de geschiedenis van de Liemers. Wat een enthousiasme!

Even een stapje terug. De plannen om een goed nieuwskrant voor de Liemers uit te gaan geven komen uit de koker van Hope XXL. Jongeren die streven naar een  betere wereld.  Een wereld waar we met z’n allen een acht voor geven. De projectorganisatie De Liemers Helemaal Goed omarmde het idee van de krant en nu is het zover dat er een nul-nummer ligt. Wat zijn we met z’n allen trots. En nee, we zijn er nog niet, maar wat we nu al doen, is pure winst. Leerlingen uit pak ‘m beet VWO 4 van twee verschillende opleidingen in de Liemers slaan de handen ineen voor een unieke samenwerking. Met medewerking van de scholen, ondersteund door hun docenten Anke Swanenberg en Arnoud Kuijpers. De chemie is vanaf de eerste dag aanwezig.
Zelf mag ik als coördinerend hoofdredacteur een bijdrage leveren en dat doe ik samen met de journalisten Berry Keyser en Susan Wiendels. Mijn voorbereidingen begonnen al ruim een jaar geleden.  Plannen schrijven, veel vergaderen, overleg op de scholen en de voorbereidingen  om de stichting Daadkr8 Media op te richten. Nu zijn we zover dat we echt kunnen beginnen. Het nul-nummer ligt er!
Hoe het allemaal in zijn werk gaat? Het is de bedoeling dat we een echte krant gaan maken met alleen maar goed nieuws. Die twee keer in de maand in de bus valt. Hoofdzakelijk gemaakt door studenten. Niet te vergelijken met bestaande kranten, dus daar zijn we redactioneel geen concurrent voor.

We vergaderen regelmatig. En niet alles lukt meteen, zo blijkt uit een van de vele vergaderingen. Lotte de Groot kan geen lachende mensen in de Liemers vinden, klinkt ze serieus. “Iedereen in de Liemers kijkt hier chagrijnig.” Gelach alom. Uiteindelijk weet ze toch een prachtige plaat van een lachende stratenmaker aan te leveren. De sfeer is goed. Gezellig, enthousiast en gedreven!

De Liemers Helemaal Goed Courant is niet alleen maar leuk. De krant maakt het mogelijk om jongeren nadrukkelijker kennis te laten maken met de Liemers. Met hun eigen omgeving. Op alle fronten. Hoe ziet onze geschiedenis er uit? Welke toeristische hotspots zijn hier? Hoe werkt de politiek? Welke mooie bedrijven hebben we? Onze journalisten worden ‘het veld’ ingestuurd om in de gedachte van het nieuwe onderwijs te leren in de praktijk. En ze hoeven dat niet gratis te doen. Ze krijgen er een vergoeding voor. Dus of ze nu vakken vullen bij Albert Heijn of schrijven voor De Liemers Helemaal Goed Courant, ze worden serieus genomen.
Het nulnummer is in een beperkte oplage gedrukt. Om iedereen te laten zien hoe de krant er uit kan komen te zien en om adverteerders te benaderen (want die hebben we ook nodig). De eerste reacties zijn positief. Vanuit het bedrijfsleven, het onderwijs en de politiek. We zijn er nog lang niet, maar hopen dat we binnenkort echt in de bus vallen! De toekomst zal uitwijzen of deze krant een blijvertje is. Maar hoe die toekomst er ook uit komt te zien, ik ben nu al trots dat ik bij dit project betrokken ben. Dat we luisteren naar en samenwerken met de jeugd, dat we open staan voor nieuwe ideeën. Er gebeuren mooie dingen in de Liemers.

Sjoerd Geurts
De Liemers Helemaal Goed
Geurts Media

IMG_8923

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.