Op ontdekkingsreis in mijn eigen dorp

Ik woon mijn hele leven al in de Liemers. Goed, ik heb vier jaar gestudeerd in Tilburg, maar verder stond mijn bed in Zevenaar, Ooy en vooral Groessen. Ik denk de Liemers dus wel te kennen. Zeker omdat ik me hier al bijna vijftig jaar dag in en dag uit beweeg. Ik trek er wekelijks met mijn fiets op uit maar ontdek ook wandelend – met onze hond Cooper – de regio. Dan denk je ‘het’ allemaal wel te weten. Deze week ben ik er echter achter gekomen dat de werkelijkheid anders is. Met dank aan de klompenpaden in de Liemers. Het Kandiapad heeft me een nieuw perspectief op het buitengebied van Groessen en Loo gegeven. Een bijzonder stukje Liemers.

Zestien kilometer lang ontdek ik samen met mijn zoon Kevin (15) de andere kant van mijn roots. Zie vergezichten die ik nog nooit gezien heb en loop op paden die mijn voeten nog nooit gedragen hebben….. Een unieke ontdekkingstocht door het rivierenlandschap van de Rijn. Over dijken, oeverwallen, kerkenpaden en door uiterwaarden. Staan we doordeweeks regelmatig op de deel van fruitteler De Stokhorst om appels en peren te kopen. Nu wandelen we achter de boomgaard van de familie Wolters langs. Fietsen we normaal over de dijk langs de groene uiterwaarden, nu lopen we er dwars doorheen, langs de wilde paarden die het bezoek rustig gadeslaan. We gaan over paden waarvan we het bestaan nooit hebben geweten. Bijvoorbeeld parallel aan de Lijkweg in Groessen, of dwars door het veld op de grens van Ooy en Duiven.
Aan ooievaars hebben we vandaag geen gebrek? Het Kandiapad trekt langs meerdere nesten. Het moet gek lopen, wil je er geen spotten. Na een pauze bij de Wellinghoeve wandelen we ook nog even het Rijnstrangengebied bij de mammoet in, waar je vrij mag ‘struinen’. Hier bekijk je de Loowaard vanaf de andere kant en ontdek je beversporen. Bijzonder!
Een kanttekening is er echter wel te maken. Het genieten van dit landschap is niet oneindig. Uitgerekend op de plek van het pittoreske Kandiapad wordt over enkele jaren de A15 naar alle waarschijnlijkheid met een brug over het Pannerdensch Kanaal doorgetrokken. En dan ziet dit gebied er plotseling heel anders uit. Dus wacht niet te lang: www.klompenpaden.nl

IMG_1056bw klomp (Large)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.