Petje af voor de vrijwilliger…

‘Als je een vrijwilliger zoekt, kun je beter iemand vragen die al wat doet. Die zegt waarschijnlijk ja. Maar als je iemand benadert die nog helemaal niks doet, dan is het antwoord meestal meteen nee.’
Deze wijze woorden vertrouwde Groessenaar Sjef Holland me een jaar of vijf geleden toe. Ik was op dat moment voorzitter van Sportclub Groessen en in alle geledingen zochten we versterking.  Een zoektocht die iedere vereniging bekend in de oren klinkt. Sjef sloeg met zijn opmerking de spijker op zijn kop. Nieuwe vrijwilligers binden viel destijds niet mee en toch wisten we nieuwe mensen aan de club te binden. Meestal betrokken mensen, die inderdaad vaak elders ook al iets ‘voor de gemeenschap’ deden.

Ik ben zelf van kinds af aan vrijwilliger. Voor diverse verenigingen. Het rondbrengen van een clubblad als jochie, het trainen van een jeugdteam als tiener, bestuurder bij een jongerencentrum of sportclub, quizorganisator, tekstredacteur, presentator kindercarnaval. Voor sport, schutterij, carnavalsvereniging, stichting. Je kunt het niet zo gek bedenken of het is voorbij gekomen. En nog steeds word ik regelmatig benaderd met de vraag of ik niet wat tijd over heb… Ik moet regelmatig aan de woorden van Sjef Holland denken.

Weet je wat het is… vrijwilligerswerk is gewoon ontzettend leuk om te doen. Eigenlijk zou iedereen in zijn leven een keer vrijwilliger zijn geweest. Veel mensen die nog nooit de vrijwilligershanden uit de mouwen hebben gestoken, zouden gewoon eens in het diepe moeten ‘stappen’. Probeer het eens. De meeste verenigingen kunnen nog wel iemand gebruiken. Dat hoeft echt niet meteen de zwaarste functie te zijn binnen de club. Een enkele bardienst in de maand, twee keer per jaar het clubblad rondbrengen, een middagje een podium opbouwen. Ook dan ben je vrijwilliger. Het is leuk, je leert nieuwe mensen kennen en je doet nieuwe ervaringen op. Ben je te druk, denk je? Vrijwilligerswerk bezorgt je juist nieuwe energie. Echt! Ik kan het iedereen aanraden.

Waarom ik over de vrijwilliger begin? Vanavond wordt de Vrijwilligersprijs in de gemeente Duiven uitgereikt. Je kunt van alles vinden van de wijze waarop dergelijke verkiezingen her en der worden georganiseerd, maar het is wel goed dat er aandacht wordt besteed aan het werk van de vrijwilliger. Vrijwilligers vormen de motor waarop verenigingen draaien. Vanavond worden er winnaars gekozen, maar iedere vrijwilliger verdient applaus. Iedere vrijwilliger mag zich vandaag winnaar voelen. Petje af voor de vrijwilliger….

Oja, ik ben er in Duiven vanavond ook bij. Ik maak deel uit van de jury. Inderdaad als vrijwilliger… Waarom ze bij mij terecht kwamen? Misschien omdat ik ervaringsdeskundige ben en dat ik waarschijnlijk geen nee zou zeggen op deze vraag. Sjef had weer gelijk…

Sjoerd Geurts

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.